Bygga fritidshus
>> Sälj din Lägenhet/Hus - Fast mäklararvode 5000 kr, kontakta ossBygga fritidshus. Ett fritidshus är en tillfällig bostad som är avsedd att användas under sommaren eller annan ledig tid. Fritidshuset ligger i regel i en lantlig miljö. Likväl kan utseendet på ett fritidshus skilja sig mycket åt. Det kan vara alltifrån en enkel friggebod till ett större hus med alla tänkbara faciliteter. Vi svenskar har varit glada fritidshusägare i omkring 150 år. I dagsläget finns det omkring 700 000 fritidshus i Sverige. Det är många som drömmer om att bygga ett eget fritidshus. Du kan välja att själv stå för byggnationerna av fritidshuset, eller så kan du anlita något företag som arbetar i branschen. När du letar efter företag som kan hjälpa dig att bygga ett fritidshus så ska du inte nöja dig med första bästa. Jämför alltid flera aktörer utefter ett antal centrala parametrar.
Om du väljer att bygga ditt eget fritidshus så ska du alltid först ställa upp en budget. På så vis kan du se hur mycket din byggnation av ett eventuellt fritidshus skulle kosta dig månatligen. Skulle du ha svårt att räkna ut detta kan du vända dig till din bank. Innan du börjar bygga ditt fritidshus är det också av yttersta vikt att du spenderar mycket tid på den plats där du vill att fritidshuset ska byggas. På så vis kan du i lugn och ro känna in omgivningen. Kom ihåg att du säkerligen kommer att ha fritidshuset som en tillfällig bostad under ansenlig tid. De eventuellt störande inslagen i närheten kommer inte att försvinna av sig självt. Fundera också hur fritidshusets läge är i förhållande till snabbköp, badplats och lokaltrafik.
Då vi idag har en allmänt hög krav på vår levnadsstandard så avspeglar det sig också i hur vi bygger våra fritidshus. Den vedeldade spisen och utedasset har i många fall kommit att ersättas med elektrisk spis och vattenklosett. Således är skillnaden mellan att bygga ett fritidshus och ett vanligt hus inte särskilt stort. En avgörande skillnad är dock priset. Det är ofta mycket billigare att bygga ett fritidshus än ett permanentboende. En bidragande förklaring till detta är att boendeytan i fritidshuset oftast är mindre. Vidare finns det en tendens att man inte satsar på lika exklusiva material när man bygger ett fritidshus.
När man ska uppföra ett fritidshus utgår man ofta från en så kallad torpargrund. Fördelarna med den är att den är billig, enkel men också mindre resurskrävande än andra alternativ. För att öka på mysfaktorn i fritidshuset så är det många som satsar på en eldstad. Innan du börjar göra allvar av dina planer med en eldstad är det alltid en god idé att höra av sig till en sakkunnig. Överhuvudtaget ska man alltid kontrollera vilka lagar och regler som gäller innan man börjar bygga sitt fritidshus. Annars finns det en risk att man blir tvungen att göra ändringar.
Att skaffa ett bygglov för att bygga ett fritidshus har ungefär samma förfaringssätt som när man ska bygga ett vanligt hus. Om ditt fritidshus kommer att ligga i ett fritidshusområde är det dock lite enklare. Du behöver exempelvis inte uppvisa några ritningar över ventilation och VA. Det finns inget i lagen som hindrar att du bor permanent i ditt fritidshus.
När du byggt ditt fritidshus är det mycket viktigt att du ser till så att förebygger eventuella inbrott. Detta i synnerhet om ditt fritidshus ligger något avsides. Kontrollera vilka larmsystem som passar just dig och dina behov bäst. När du lämnar ditt fritidshus efter sommaren ska du se till att inga värdefulla saker ligger framme synliga utifrån. I samband med att du bygger ditt fritidshus ska du också se till att skaffa en bra försäkring. På så vis är du skyddad ifall något oförutsett skulle inträffa.